Sunday, January 5, 2014

sup simple dan telur goreng gebuusss

Assalammualaikum.

Harini nak show off sikit la menu simple yang anak-anak bujang boleh buat.eira ni pencinta sup.so dah memang wajjb lagi bersuluh konfom kalau pegi kedai makan order sup.bila dah masuk tekak,dah kenapasup ni sedap.dia tambah apa.apa resepi dia,nak aje terjah kat makcik tu mintak resepi.*meleleh air mata habaq hang.bila belek buku lebih kurang macam biasa je.mak ajar pun cengitu jugak.tapi sup mak buat power.air tangan ibu kan.mana boleh challenge.

Dengan ini..ewaah ayat gitu.eira pun main campak je buat sup.so here sup versi simple eira.adaptasi dari resepi mee soto mak selalu buat.




Sup simple.
Bahan-bahan.
1.ayam(bersihkan dulu ye*sambil basuh selawat*
2.bawang merah(ikut citarasa)*dihiris
3.bawang putih*dihiris
4.halia*dihiris
5.kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang,bunga cengkih
6.cili padi(ikut tahap pedas anda mau ya)*dihiris jugak
7.kiub/stok ayam *tak ada takpe.menjadi jugak
8.garam,ajinomoto/cukup rasa
9.air
10.minyak masak *ofkos



cara-cara:
1.panaskan minyak dan tumis bahan hiris bawang putih,merah,buah pelaga,halia,bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis dan cili,tumis kasi ada bau.
2.jangan sampai hangit plak.dah naik bau tengok cilie semua dah ok.then masukkan ayam.masukkan air sedikit saja dulu okeeyy.jangan banyak.sebab nak bagi ayam tu separuh masak/lemak dari ayam tu keluar so akan nampak air dari ayam tu keluar.
3.dah agak okey.masukkan air,garam,ajinomoto semua.kalau nak masukkan kiub or stok ayam sila masuk.
4.tunggu mendidih dan siap boleh makan :).

Part tumis dan ayam tu la kena betui balance.from that point sup akan rasa sedap.based on eira selalu buat la. :)kalau korang ada cara lain boleh share ye.

Telur goreng gebusss..

Ini simple.just added some mayonis saja.nak tamabh bawang merah or cili pun boleh.hehe.
Pastu goreng.





review:wonderglow silver

Assalammualaikum,

Hi uolls.excited sangat ni eira nak review produk best wonderglow,konfom semua dah tahu kan wonderglow tu apa,well dulu beriya eira serik taknak pakai produk lain dah sebab muka jadi worst and berminyak bagai,

Tapii,,aah ada tapi..produk wonderglow ni eira bagi thumbs up.dah 8hari eira pakai.nak kata nampak perubahan ketara tu tak ada la.putih ke apa.tapi muka nak makin licin,yang best sangat pori-pori muka jadi kecik semacam,itu yang best sangat tu,

Ni wonderglow eira,krim siang dan malam,serta sabun,
sabun tu eira potong sikit-sikit.nak jimaat -.-


Anggapan eira first day pakai sabun wonderglow ni bau wangi jee..bau yang macam pernah bauu je,bau yang tak menusuk sesuai la dengan eira yang sentitip dengan bau ni.part best krim dia.tak berminyak.tak melekit.itu yang best.sebelum ni eira pakai krim lain jadi berminyak semacam,asal pegang muka je berminyak teruk yang amat boleh ganti minyak masak dah.*cengitu sekali,tapi wonderglow tak camtu auu

mengelupas??so far kulit eira tak ada mengelupas pun,maybe depend pada kulit jugak la kan.

Cara pengunaan:
3 hari yang pertama pakai sabun wonderglow dulu.bagi kulit serasi dengan wonderglow.then hari ke-4 boleh proceed dengan krim dia.ni cara eira pakai.kalau ada yang lagi better bagitaw ye.still kenik-kenik dalam hal ni.hehe



Bagi sesiapa yang nak order wonderglow boleh la roger-roger eira okey :)

Wonderglow silver:rm100
Wonderglow gold:rm120

kelik ekot suka ye :)